Uzayda 1,6 milyon km/s hızla giden bir cisim tespit edildi! Bilim insanları hayretler içinde

Uzay, her zaman insanlığın merakını cezbetmiştir, ancak bu kez keşfedilen bir cisim bilim dünyasını şaşkınlığa uğrattı. Amatör bilim insanları, NASA’nın teleskop görüntüleri sayesinde uzayda 1,6 milyon km/s hızla hareket eden bir cisim keşfetti. Bu hızla söz konusu obje, Samanyolu Galaksisi’nden bile ayrılma yolunda ilerliyor. Uzayda bu denli hızlı ve büyük bir cismin tespiti, bilim insanlarını harekete geçirdi.

Uzayda ışık hızının 1,6 milyon km/s hızla giden gizemli cisim: CWISE J1249

Bu inanılmaz hızla hareket eden cisim, bir yıldız ya da kahverengi cüce olarak tanımlanıyor. Kahverengi cüceler, ne tam anlamıyla yıldız ne de gezegen olan, yıldız olmaya yetecek kadar kütleye sahip olmayan gök cisimleri olarak bilinir. Ancak, bu keşfi sıra dışı kılan şey, cismin hızı ve galaksiden çıkmak üzere olması. Bilim insanları, CWISE J1249 olarak adlandırılan bu cismin, uzayda olağanüstü bir yolculuk yaptığını belirtiyor.

CWISE J1249, NASA’nın WISE teleskobu ile amatör bilim insanları tarafından tespit edildi. Bu teleskop, 2009 ve 2011 yılları arasında uzayı kızılötesi dalga boylarında tarayarak uzaktaki ışık kaynaklarını belirledi. Amatör bilim insanları Martin Kabatnik, Thomas P. Bickle ve Dan Caselden, bu görüntülerden yola çıkarak cismi keşfettiler ve sonuçlarını bir makale olarak yayımladılar.

Bu olağanüstü hızın nedenini anlamak için çalışmalar devam ediyor. Bilim insanları, CWISE J1249’un bir ikili yıldız sisteminden fırlatılmış olabileceğini düşünüyor. Ayrıca, başka bir teoriye göre bu cisim, bir küresel yıldız kümesinde iki kara delikle etkileşime girmiş ve bu etkileşim sonucunda hızla fırlatılmış olabilir. Cismin metal içeriği ve diğer özellikleri incelendiğinde, bu cismin galaksideki ilk nesillerden biri olabileceği ihtimali de gündeme geliyor.


Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir