Merkez üssü Kahramanmaraş olan ve 10 ilde yıkıma yol açan depremlerin ardından bölgede arama-kurtarma çalışmaları aralıksız devam ederken, AFAD koordinasyonunda Bursa’dan başlatılan yardım seferberliği de çığ gibi büyüdü. Depremin hemen ardından ilk gün 5 araçla yola çıkan 22 itfaiye personelinin ardından, bölgeye sık sık yapılan takviyelerle Bursa’nın hizmet neferleri tüm deprem bölgesine yayılmış oldu.
Kahramanmaraş’ta 74 itfaiye personeli, 32 kişilik DASKUT ekibi, 6 kişilik BUSKİ arama kurtarma ekibi, 67 kişilik Burulaş arama kurtarma ekibi, 12 kişilik Milli Eğitim arama kurtarma ekibi ve 1 itfaiye gönüllüsü ise enkaz yığınları arasında büyük kurtarma mücadelesi verdi. Yine BUSKİ, 2 su tankeri, 2 vidanjör, 7 araç ve 27 personelle Kahramanmaraş’ta hizmet verirken, Büyükşehir’in bölgedeki hizmetleri toplam 30 araç ve iş makinesi ile sürdürdü Bu arada Fen İşleri, İmar ve Şehircilik, Park ve Bahçeler ile Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi başkanlıklarından görevlendirilen 12 hasar tespit personeli de Kahramanmaraş’taki çalışmalarda görev yaptı.
CANLA BAŞLA MÜCADELE
Büyükşehir Belediyesi, Kahramanmaraş’ın yanı sıra Gaziantep, Hatay, Malatya ve Adıyaman’da da hem arama kurtarma hem de hasar tespit ve sosyal destek hizmetlerini canla başla sürdürdü. Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığı, 55 personel ile 74 araç ve iş makinesi ile Gaziantep ve Hatay’daki çalışmalara destek verdi. Büyükşehir İtfaiyesi, 3 arama kurtarma aracı ve 15 personelle Gaziantep’te enkaz yığınları arasında canlılara ulaşmaya çalışırken, aynı bölgede BUSKİ 33 personel, 2 su tankeri, 2 vidanjör ve 7 araçla, Burfaş da 41 personel ve 11 araçla Gaziantep’in İslahiye ve Nurdağı ilçelerinde görev yaptı. Bölgede cenaze hizmetlerine 20 kişilik ekip ve 6 cenaze nakil aracıyla destek verildi.
Ulaşım Dairesi Başkanlığı da 64 personel, 48 araç ve iş makinesi ile Gaziantep ve Kahramanmaraş’ta 24 saat esasına göre kesintisiz çalışırken, 130 yerel destek personeli ve 3 otobüs de Malatya’daki çalışmalara destek verdi. Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı ayrıca 11 cenaze nakil aracı, 1 kamyon ve 24 personel ile Gaziantep Nurdağı, Kahramanmaraş Pazarcık ve Hatay’da yoğun mesaide bulundu.
TOPLAM 2.177 PERSONEL
Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin toplam 622 personel, 102 iş makinesi, 76 araç ve 22 arama kurtarma aracıyla verdiği desteğin yanında, ilçe belediyeleri de depremzedeler için seferber oldu. İlçe belediyelerinden de toplam 739 personel, 100 iş makinesi ve araçla tüm deprem bölgesinde hem arama kurtarma hem de sosyal yaşama destek çalışmalarına katkı verdi. Büyükşehir, ilçe belediyeleri, kamu kurumları ve gönüllülerle birlikte toplam 2177 personel, 311 araç, 212 iş makinesi, 7 arama kurtarma köpeği ve Bursa’dan giden 350 ayni yardım tırı ile depremin yaraları sarılmaya çalışıldı.
İçişleri Bakanlığı tarafından Bursa Valisi Yakup Canbolat ile birlikte Gaziantep’te koordinasyonla görevlendirilen Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, ilk günden beri İslahiye ve Nurdağı’nda incelemelerde bulundu. Gaziantep Milletvekili Mehmet Sait Kirazoğlu ile birlikte Nurdağı ilçelerine bağlı Başpınar, Bademli, Yeni Bademli ve Belpınar mahalleleri ile Karahasanlı Mezrasını gezen Başkan Aktaş, hem çalışmaları yerinde inceledi hem de depremzedelerin sorunlarını dinledi.
ACININ TARİFİ YOK
Devletin tüm birimleriyle bölgeye hakim olduğunu, yaraların hızla sarılmaya çalışıldığını kaydeden Başkan Aktaş, özellikle havanın soğuk olması nedeniyle vatandaşların sıcak gıdaya erişimi için büyük gayret gösterdi.
İslahiye ve Nurdağı’ndaki aşevi sayısını 10’a çıkaran Başkan Aktaş, “Ülke olarak büyük bir acı yaşıyoruz. Bu acının tarifi yok. Tüm illerimiz gibi biz de Bursa olarak bölgede büyük bir özveriyle çalışıyoruz. Hem Büyükşehir hem de ilçe belediyelerimizin ekipleri sahada canla başla çalıştı. Bunun yanında Bursa’dan gelen yardımlarla yaraya merhem olmaya çalışan tüm hemşerilerimize teşekkür ediyorum. Felaketin izleri silinene kadar Bursa olarak bölgede olmaya devam edeceğiz” dedi.
Öte yandan, Bursa Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden Tarım Peyzaj A.Ş tarafından bölgeye ulaştırılan kış meyvelerinin dağıtımı da devam ediyor.
BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI AKTAŞ: CANLA BAŞLA ÇALIŞTIK
Türkiye’yi yasa boğan depremin hemen ardından ilk günden itibaren tüm birimleriyle alarm durumuna geçen Bursa Büyükşehir Belediyesi, Hatay’da geçici barınma sorununun çözümü, seyyar tuvaletlerin kurulumu ve bakımı ile gelen yardımların koordinasyonu konularında vakit kaybetmeden harekete geçti. Türkiye’nin dört bir tarafından gelen yardımların vakit kaybetmeden ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması için gece gündüz demeden çalışan Büyükşehir Belediyesi ekipleri, başta merkez Antakya ilçesi olmak üzere köy köy mahalle mahalle Hatay’a dağılıp, battaniye ve ısıtıcıdan, su ve gıda maddelerine kadar tüm ihtiyaçları depremzedelere ulaştırıyor.
BAŞKAN AKTAŞ ZİYARET ETTİ
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, sahada çalışmaları yakından takip ederek Antakya yardım dağıtım merkezlerini ziyaret etti. Görevli personelle sohbet eden Başkan Aktaş, büyük bir özveriyle çalışan ekiplere teşekkür etti. El birliğiyle yaraları sarmaya devam ettiklerini söyleyen Başkan Alinur Aktaş, insanların rutin hayatına dönebilmesi adına çadır dağıtımı ve konteyner kentlerin oluşturulmasına yönelik çalışmaların sürdüğünü belirtti. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin temizlik, hijyen, gıda malzemeleri, ev eşyası, çocuk bezleri ve oyuncak gibi tüm malzemeleri ihtiyaç sahiplerine ulaştırdıklarını ifade eden Başkan Aktaş, “Çalışmalarımız yoğun bir şekilde devam ediyor. Ana depomuzda konuşlanmakla beraber farklı birkaç depoyu daha kullanarak şehrin dört bir tarafına dağıtım yapıyoruz. Her gün ortalama 150-200 kamyon farklı alanlara çıkış yapıyor. Toplamda 1000 kamyonu geçmiş durumdayız. Gayretle çalışan ekip arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum. Yaraları el birliğiyle saracağız. Devletimiz de kalıcı konutlarla ilgili çalışmalarını sürdürüyor” dedi.
Bursa Büyükşehir Belediyesi, Otizm farkındalık gününde, deprem bölgesindeki Hatay-Antakya’da bulunan otizmli bireylere yönelik özel eğitim materyelleri bölgeye ulaştırmıştı.