ABD’den Çin’e çip sektöründe yeni kısıtlamalar getirildi
ABD’den Çin’e Çip Sektöründe Yeni Kısıtlamalar
Amerika Birleşik Devletleri’nde Başkan Joe Biden liderliğindeki hükümet, görev süresinin son ayında Çin’e çip sektöründe ek kısıtlamalar getiren yeni tedbirler açıkladı.
Amerika Birleşik Devletleri Ticaret Bakanlığına bağlı Sanayi ve Güvenlik Bürosu (BIS) tarafından yapılan açıklamada, 24 çeşit çip üretim ekipmanı ile yarı iletkenlerin geliştirilmesinde kullanılan 3 kategori yazılıma ihracat kısıtlaması getirildi.
Yapay zeka çiplerinde kullanılan Yüksek Bant Genişlikli Hafıza (HBM) bileşeninin de Çin’e ihracatının yasaklanacağı belirtildi.
Ayrıca, kısıtlamaların daha etkili olması için “yabancı doğrudan ürün kuralı” (FDPR) sürecinin devreye sokulacağı ve Amerikan menşeli parçaların bulunduğu ürün ve donanımları Çin’e ihraç eden yabancı şirketlerin faaliyetlerinin denetleneceği açıklandı.
Ayrıca Ticaret Bakanlığı, 140 Çin şirketini “varlık listesine” almayı planladığını bildirdi. Listede yer alan şirketlere özel izin olmadan ürün veya hizmet satılamayacak.
AMAÇ: ÇİN’İN ASKERİ MODERNİZASYONUNDA İLERİ TEKNOLOJİ ÇİPLERİNİN ÜRETİLMESİNİN ENGELLENMESİ
Amerika Birleşik Devletleri Ticaret Bakanı Gina Raimondo, kısıtlamaların amacının, Çin’in çip teknolojisini askeri amaçlı ileri teknolojiler ve silah sistemleri geliştirmek için kullanmasını engellemek olduğunu vurguladı.
Bakan Raimondo şunları söyledi: “Kısıtlamalar, Çin Halk Cumhuriyeti’nin askeri modernizasyonunda kullanılan en gelişmiş teknoloji çipleri üretme yeteneğine set çekmek için bugüne kadar uygulanan en güçlü kontrollerdir.”
BİDEN’İN ÇİN’E YÖNELİK SON YAPTIRIMI
Kısıtlamalar, görevini ABD’nin 47. Başkanı seçilen Donald Trump’tan devralmaya hazırlanan Biden yönetiminin Çin’e çip sektöründe uyguladığı kısıtlayıcı ve koruyucu tedbirlerin sonuncusu oldu.
ÇİN’DEN GELİŞEN TEPKİ
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lin Cien, Pekin’de düzenlenen basın toplantısında ABD’nin ihracat kontrollerini istismar ederek Çin’i engellemeye ve bastırmaya çalıştığını iddia etti.
Lin, kısıtlamaların tüm ülkelerin çıkarlarına zarar vereceğini belirterek Çin’in, şirketlerinin meşru ve yasal haklarını korumak için kararlı önlemler alacağını vurguladı.
ABD-ÇİN ÇİP SAVAŞI
Biden yönetimi, ABD’nin ulusal güvenliğini tehdit edebilecek önemli teknolojilerin transferini engellemeyi, Çin ile rekabet stratejisinin merkezine koymuştu.
Joe Biden’ın onayıyla 10 Ağustos 2022’de yürürlüğe giren Çip ve Bilim Yasası, Çinli üreticilerin ileri çip teknolojilerine erişimini kısıtlayarak Washington’ın, Çin’in bu sektördeki teknolojik ilerlemesine engel olma niyetini açıkça göstermişti.
Amerika Birleşik Devletleri Ticaret Bakanlığına bağlı Sanayi ve Güvenlik Bürosu (BIS), 7 Ekim 2022’de Çin’in en büyük hafıza çipi üreticisi Yangzte Memory Technologies ve en büyük yarı iletken donanım üreticisi Naura Technology Group’un da aralarında bulunduğu 31 şirket ve kurumu İhracat Kontrol Listesi’ne almıştı.
Ayrıca Başkan Biden, ihracat kısıtlamalarına ek olarak 10 Ağustos 2023’te, Çip ve Bilim Yasası’nın kabulünün yıl dönümünde imzaladığı başkanlık kararnamesiyle, yarı iletkenler, mikro-elektronik, kuantum bilgi teknolojileri ve yapay zeka sistemlerinin olduğu üç kritik teknoloji alanında Amerikan şirketlerinin Çin’e yatırım yapmasını kısıtlamıştı.